Onkoloji cerrahisinde robotikle hızlı iyileşme

genişletmek

KAYNAK DHA

Pandemi sonrası görülme sıklığı dünya genelinde ikinci sıraya yükselen kolon ve rektum kanserlerinin tedavisinde onkolojik cerrahiye uygun cerrahi yapılmasının hastanın hayatta kalması ve kanser nüksünün önlenmesi açısından önemli olduğu belirtildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Turan Acar, özellikle rektum gibi dar alanda yer alan tümörlerde, büyük damar ve sinirlerin korunmasında, en küçük lenf bezlerinin bile temizlenmesinde robotik cerrahinin ameliyat edilen bölgenin detaylı üç boyutlu değerlendirilmesinde büyük kolaylık sağladığını kaydetti. kanser nedeniyle oluşmuştur.

“ROBOTİK YÖNTEM YAYGINLAŞIYOR”

Robotik cerrahinin cerraha ve hastaya sunduğu konfor nedeniyle giderek yaygınlaştığını söyleyen Doç. Dr. Acar, şunları söyledi: “Robot kolunun karın içinde sınırsız hareket kabiliyeti ve milimetrik hareketlere karşı yüksek hassasiyeti sayesinde açık ameliyatta ulaşılması zor bölgelere kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu sayede yapılan cerrahi işlemden maksimum verim alınır. Hastanın karnında büyük yaralar oluşturmadan 4 adet 8mm'lik küçük delik ile tüm hastalıklı dokular temizlenebilmektedir. “Ameliyat sonrası iyileşme ve normal hayata dönüş daha hızlı ve daha kolaydır” dedi.

'HIZLI İYİLEŞME SAĞLIYOR'

Doç. robotik yöntemle hastanın daha çabuk iyileştiğini de fark etti. Dr. Acar şunları söyledi:

“Uygun hastalarda robotik yöntemin daha az ağrı, daha küçük yara alanı ve daha kısa hastanede kalış süresi gibi avantajları var. Bu avantajlar sayesinde hastalar günlük hayatlarına daha hızlı dönüyor.

Uygun hastadan kastımız nedir; Kolorektal kanser tanısı konulduktan sonra öncelikle hastanın hayatını riske atacak ve acil ameliyat gerektirecek bir durumun var olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Bu durumlar arasında bağırsağın tümör tarafından tamamen tıkanması, tümörün bağırsak delinmesine neden olması ve tümörden kontrol edilemeyen kanamalar sayılabilir. Aksi takdirde en önemli adım hastalığın evrelendirilmesidir. Çünkü her aşamanın farklı bir tedavi stratejisi vardır.

Cerrahi tedaviye aday hastalar özenle seçilir ve buna göre planlanır. Kolorektal kanserler kalın bağırsak tümörleriyle sınırlı değildir. Hastalık, tümörün etrafındaki damarlar ve lenf kanalları yoluyla yayılır. Dolayısıyla operasyon sırasında hastalığın bulunduğu bağırsak ve çevredeki lenf bezleri de temizleniyor.”

GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN SAĞLIK HABERLERİ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber