Lübnan'da çatışmalara yol açan süreç İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla başladı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları tetikleyen gelişme, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmasıydı.

Bu saldırıların başlamasından bir gün sonra, 8 Ekim 2023'te İsrail ile Hizbullah arasında sözde “kontrollü” çatışmalar başladı.

İsrail'in 30 Temmuz 2024'te Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta üst düzey bir Hizbullah komutanına suikast düzenlemesiyle çatışmalar yoğunlaştı.

İsrail ordusu 30 Temmuz'da Beyrut'ta Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu ve Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu söylenen Fuad Şükür'ü hedef aldı.

Şükür'ün hayatını kaybettiği bu saldırının ardından İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma yoğunlaştı.

Eylül ayında çağrı cihazları ve telsizlerin patlamasıyla başlayan ve bir dizi cinayetle devam eden saldırılardan bu yana Lübnan'daki çatışmalar kontrolden çıktı.

İlk olarak 17 Eylül'de Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları patlatıldı. Bu saldırıların ertesi günü yani 18 Eylül'de Hizbullah üyelerinin kullandığı radyolar patlatıldı.

Hizbullah, çağrı cihazı ve radyo patlamalarının arkasında İsrail'in olduğunu iddia ederken, Tel Aviv yönetimi saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi.

37 kişinin ölümüne ve 3.000'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan çağrı cihazı ve telsiz patlamasının ardından İsrail, Lübnan'da Hizbullah'ın önde gelen isimlerine suikastlar düzenledi.

Bu kapsamda 20 Eylül'de Beyrut'un güneyinde bir apartmana hava saldırısı düzenlendi.

Hizbullah, saldırıda üst düzey komutanlarından İbrahim Akil'in de aralarında bulunduğu 15 üyesinin öldüğünü duyurdu.

Akil suikastının ardından Hizbullah'ın en üst düzey komutanlarından İbrahim Muhammed Kubeysi, 24 Eylül'de İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen İsrail, Kubeysi'nin Hizbullah'ın füze sistemlerinden sorumlu komutan olduğunu söyledi.

Kubeysi'nin ardından İsrail ordusu da 26 Eylül'de Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'u hedef aldığını duyurdu.

Hava saldırısının ardından hayatını kaybeden Surur'un, Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (İHA) birliğinden sorumlu komutan olduğu iddia edildi.

Nasrallah suikastı

İsrail, Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın komuta merkezi olduğunu söylediği Dahiye bölgesini hedef aldı.

İsrail medyasına göre çok sayıda savaş uçağının katıldığı hava saldırılarında her biri bir ton civarında 80'den fazla füze kullanıldı.

Saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki hayatını kaybetti.

İsrail, bu ölümlerin yanı sıra Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye ilçesi başta olmak üzere ülkenin güneyi ve doğusunda yoğunlaşan hava saldırıları da gerçekleştirdi.

Hava saldırılarının ardından karadan saldırılar geldi

İsrail, geniş çaplı suikastlar ve hava saldırılarıyla Lübnan'ı işgal edeceğinin sinyalini verdi.

Eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üst düzey İsrail askeri yetkilileri de bu sinyalleri doğrulayan açıklamalarda bulundu.

İsrail'in 30 Eylül'deki kabine toplantısının ardından işgale giden süreç başladı.

İsrail ordusu, Güney Lübnan'daki Hizbullah altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırıları başlattığını duyurdu.

Cinayete devam etti

İsrail ordusu, hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan'da Hizbullah'ın üst düzey isimlerine suikast düzenlemeye devam etti.

Tarihler 3 Ekim akşamını gösterdiğinde bu kez hedef, Nasrallah'ın olası halefi olarak gösterilen Hizbullah'ın yürütme konseyi başkanı Haşim Safiyuddin'di.

Tel Aviv yönetimi, Beyrut'taki hava saldırısında Safiyüddin'in hedef alındığını duyurdu. Hizbullah, Safiyüddin'in 23 Ekim'de İsrail'in hava saldırısında öldüğünü doğruladı.

Nihayet 17 Kasım'da İsrail, Hizbullah'ın medya şefi Muhammed Afif'e suikast düzenledi. Afif, başkent Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetti.

İsrail saldırılarında 3 bin 823 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik saldırılarında 960'ı kadın ve çocuk ile 222 sağlık çalışanı olmak üzere 3 bin 823 kişi öldü, 15 bin 859 kişi de yaralandı.

5,3 milyon nüfuslu Lübnan'da saldırılar nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon kişi yerinden edildi. 624 binden fazla yerinden edilmiş insan Suriye'ye göç etmek zorunda kaldı.

İsrail saldırılarının ardından ağır yıkım sürüyor

İsrail ordusunun Lübnan'daki saldırıları da Gazze'de olduğu gibi ağır yıkıma yol açtı.

Kara saldırılarıyla Litani Nehri'nin güneyini hedef alan İsrail ordusu, hava saldırılarıyla başta başkent Beyrut olmak üzere birçok şehri hedef aldı.

Ülkenin doğusu ve güneyinde yoğunlaşan hava saldırılarının yanı sıra Beyrut'ta da kentlerde ağır yıkım meydana geldi.

Kara saldırılarının hedef aldığı köy ve kasabalardaki yıkım ise daha şiddetli oldu. Lübnan Haber Ajansı'nın haberine göre İsrail ordusu, kara saldırılarında şu ana kadar güney Lübnan'da 37 şehri yerle bir etti, 40.000'den fazla evi yerle bir etti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: