Tatilini tamamlayan vatandaşlar geri dönerken, turizm merkezlerindeki yoğunluk hastanelere ve acil servislere kaydı. İzmir Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Katip Çelebi Dr. Efe Kanter, tatile çıkacak vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.
SICAK HAVALARDA ÇEŞİTLİ BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR
Uzman, bu dönemde hava sıcaklığının çok yüksek olduğunu ve hastalarda sıvı kaybı nedeniyle birçok semptomun görüldüğünü söyledi. Dr Efe Kanter, “Hasta taleplerinde artış var. Her yaştan hasta acil servise geliyor. Özellikle yaşlı popülasyonda dehidrasyon, bilinç bulanıklığı ve böbrek yetmezliğine bağlı çeşitli semptomları gözlemleyebiliyoruz” dedi.
“SU TÜKETİMİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR”
Baş ağrısı, sıcak bitkinliğinde halsizlik gibi ince belirtilerin çoğunlukla genç hastalarda görüldüğünü söyleyen Kanter, ilerleyen yaş ve eşlik eden hastalıkların artmasıyla birlikte özellikle yaşlı popülasyonda bilinç bulanıklığı, bayılma ve komanın da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Sözlerine devam eden Kanter, vücutta sıvı eksikliği nedeniyle artan sodyumun hastanın bilinç bulanıklığına neden olabileceğini söyledi. Bu hastaların yoğun bakıma yatma ihtiyacı oldukça artabilir. Bireyler bol su içmeye, serin yerlerde kalmaya, doğrudan ısıya maruz kalmaktan kaçınmaya ve sıcakta dışarı çıkarken kendilerini korumaya özen göstermelidir. Su tüketimi en önemli faktör” dedi.
“Vücut susuz kaldıkça enfeksiyona yatkınlık artıyor.”
Yaz aylarında çok sık kullanıldığı için ortak alanlardaki havuzların temizliğinden emin değilseniz uzak durmanız gerektiğini söyleyen Kanter, enfeksiyon kaparak acil servise başvuran hastalar olduğunu da sözlerine ekledi. Kanter şu sözlere yer verdi:
“Acil servise özellikle yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonu gibi belirtilerle çok fazla talep görüyoruz. Sıvı tüketimi olmadığında doğal olarak terleme artar ve vücut susuz kaldıkça enfeksiyona yatkınlık da artar. “Kirli ortamlardan kaçınılmalı.”
GIDA UYARISI: “SALGIN HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR”
Dikkat edilmezse vakaların artacağını vurgulayan Kanter, şöyle konuştu:
“Sıcak mevsimlerde özellikle dışarıdan tüketilen gıdalardan dolayı çok sayıda gıda zehirlenmesi vakası görüyoruz. Bu nedenle restoranlardan ya da pek güvenmediğimiz restoranlardan biraz daha uzak durmamız gerekiyor. Açıkta satılan gıdalardan, çiğ et ürünlerinden ve diğer gıda ürünlerinden uzak durmanız gerekiyor. Sıcaklığa bağlı bu bakterilerin çoğalması hızla arttığı için özellikle yaz aylarında salgın hastalıklara neden olabiliyor.” (İHA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.